Graag blikken we met jullie even terug naar 2020…

Januari is voor Femma altijd een nieuwe start. Wij genoten traditioneel van onze jaarlijkse smikkeltocht. Op woensdag werd er, na een korte onderbreking, terug gestart met Nia-dansen. Op de laatste dag van de maand gingen we de creatieve toer op en maakten we prachtige creaties op onze workshop "stippen op porselein".

Ondertussen bereikten ons geruchten dat er in "Wuhan" in China een virus met de naam Covid-19 was uitgebroken. Wisten wij toen veel dat dit virus ook ons leven compleet overhoop zou halen.
In februari gingen we van start met een chocolade-demonstratie in atelier "Wijart". Vervolgens bespraken we het boek "De bekeerlinge" van Stefan Hertmans en de creatievelingen onder ons maakten een prachtig bloemstuk. Onze jaarlijkse quiz zorgde op 7 februari voor een goed gevulde Rosmolen!

Op 4 maart versleepten we onze naaimachine en begonnen we aan een heuptasje, dit konden we op 11 maart nog net afwerken.

Intussen kwam het virus steeds dichter bij: een eerste besmetting in Europa, niet veel later volgden besmettingen in België. De virologen Marc Van Ranst en Steven Van Gucht en de infectiologe Erika Vlieghe werden vaste waarden in het nieuws en in allerlei praatprogramma's. Ze sloegen ons om de oren met cijfers en verontrustende berichten. Dit resulteerde in een eerste lockdown op 18 maart. Alle niet-essentiële winkels, scholen en horecazaken moesten dicht. Ook de hartverwarmende bezoeken aan zieken- en rusthuizen werden verboden. Kinderen met een beperking waren niet langer welkom in hun vertrouwde omgeving en moesten thuis worden opgevangen. Burgers moesten thuisblijven en contact met de buitenwereld vermijden, dit alles werd simpel samengevat met de onvergetelijke woorden "Blijf in Uw kot". Dit wilde ook zeggen geen fysiek contact met kinderen en kleinkinderen, of voor de jongeren onder ons met ouders en grootouders. Iets wat altijd goed aanvoelde, werd plots verboden.

Ook wij van Femma moesten onze activiteiten stopzetten. Onze voorbereidingen en vooropgestelde afspraken konden we niet waarmaken. Al vlug kregen we de vraag of er onder ons mensen waren die mondmaskers konden maken. Verschillende mensen zetten zich achter hun naaimachine en maakten de mooiste creaties. En het mag gezegd worden 'mond tot mond-reclame is de beste', sommigen maakten er honderden!

Ook het vrijwilligerswerk dat velen onder ons verrichten, moest worden stopgezet. Hierdoor kwam er plots veel tijd vrij. Tijd waar de meesten onder ons goed mee om konden springen. Allerlei klusjes waar we anders niet aan toe komen, werden met gemak opgeknapt. Voor sommigen kwam er tijd vrij om nieuwe dingen te ontdekken. Onthaasten, zelfs al was het gedwongen, deed vele mensen deugd. Anderen kregen de tijd minder goed ingevuld en maakten zich zorgen over allerlei dingen waardoor ze in een neerwaartse spiraal terecht kwamen. Mensen verloren familie en vrienden, al dan niet door het virus, maar konden of mochten geen afscheid nemen op de gepaste manier en bleven achter met een wrang gevoel.
Voor ons was het snel een uitgemaakte zaak: we wilden het contact met jullie behouden! We bedachten allerlei kleine oppeppertjes om verbonden te blijven: een kaartje, een zakje, een ijsje, een receptje, … Hierop kregen we van jullie toffe reacties, hartverwarmende woorden waarvoor we jullie willen bedanken. Onze kerstattentie, een mooie amaryllis, konden we jullie dankzij extra vrijwilligers op het gepaste tijdstip bezorgen. We willen deze mensen dan ook via deze weg bedanken.
Even gingen de cijfers de goede richting uit en mocht er terug iets meer, zolang het maar coronaproof werd uitgevoerd. We pikten de draad terug op en gingen aan de slag om een herfstbloemstuk te maken. Bloemschikken met een mondmasker en op 1,5 m afstand is nu niet direct een gedroomde ontspanning… Wat nog het meeste opviel, was de stilte in de zaal. Geen spontane gesprekjes of grapjes waarvoor we zo graag naar Femma komen, maar een alerte sfeer om toch maar geen coronaregels te overtreden. Het spontane ging volledig de mist in… We begonnen ook te lezen in het boek "Bonita Avenue" van Peter Buwalda. Deze boekbespreking was voorzien op 25 november. De heropstart was echter maar van korte duur. De slechte cijfers legden ons opnieuw strengere regels op, met als gevolg dat we geen activiteiten meer mochten organiseren in 2020.

Ondertussen zijn we dus bijna een jaar na de start van de eerste lockdown en kunnen we jullie nog steeds geen volwaardig aanbod aan activiteiten bieden. Toch denken we dat we op de goede weg zijn en kijken we hoopvol naar de toekomst. Van zodra we jullie op een veilige manier kunnen uitnodigen om deel te nemen aan activiteiten pikken we de draad terug op! Hopelijk kijken jullie hier even erg naar uit dan wij!

Wij wensen jou en hen die jou omringen, het allerbeste voor het nieuwe jaar! Geluk in grote en kleine dingen, maar bovenal gelukkig met elkaar.
Samen gaan we dat coronavirus overwinnen !